blog kim

Pizza's van collega Kim

Onze collega Kim is niet alleen dol op wandelen in Oostenrijk, maar haar hart ligt ook bij "La Bella Italia" vanwege het heerlijke eten. Thuis heeft ze in haar tuin een complete Italiaanse pizza-oven staan. Samen met haar partner Roel en hun twee dochters brengt ze daar heel wat uurtjes door, weer of geen weer. “Koken is voor mij ontspanning, je hoofd leegmaken, de wereld om je heen vergeten en dus puur genieten,” vertelt Kim.

blog kim

Het begon een paar jaar geleden toen ze net waren verhuisd. Na een verbouwing nodigde een buurman hen uit en liet hen kennismaken met zijn pizza-oven. De geur van smeulend eikenhout en de smaak van overheerlijke pizza's inspireerden Kim meteen. Ze lieten een eigen oven maken, met een pizzasteen van zeven centimeter dik, en sindsdien is het bakken van pizza’s een vast ritueel geworden.

 

De eerste keer ging niet vlekkeloos; te veel hout zorgde voor rook in plaats van vuur. Maar inmiddels beheersen ze de kunst tot in de puntjes. Kim begint de voorbereidingen vaak al een dag van tevoren. De geur van langzaam opstijgend eikenhout is de voorbode van een avond vol smakelijke creaties. Iedereen stelt zijn eigen pizza samen uit een scala aan verse ingrediënten.

blog kim

Kim’s persoonlijke favoriet? De pizza-peer, een unieke combinatie met plakjes peer inclusief schil, die nog nooit iemand eerder had gezien maar altijd een hit is. Voor Kim is koken pure ontspanning en plezier, een moment om samen met familie en vrienden te genieten, zonder afleiding van TV’s of tablets. Het samen pizza eten is een belangrijk onderdeel van hun leven.

blog kim
blog kim
blog kim
blog kim
blog kim
blog kim
blog kim
blog kim

Kim’s Pizza

Pizza, creme fraiche con pera, prosciutto, miele en pinoli (voor 6-8 bodems)

 

Ingrediënten voor het deeg

  • 1 Kilo bloem van zachte tarwe type “00” Le 5 stagioni van italiëplein
  • Water, 750 milliliter (lauwwarm)
  • Gist, 45 gram vers
  • Zout, 2 eetlepels
  • Olijfolie, 3 eetlepels
     

Bereidingswijze van het pizzadeeg

  • Doe de verse gist in een klein kommetje. 
  • Voeg hier ongeveer 100 ml. van het lauwwarme water aan toe. 
  • Roer de gist net zo lang tot het opgelost is. 
  • Leg een vochtige theedoek over het kommetje en laat de gist 10 minuten rusten, je ziet na 10 minuten het gist gaan schuimen. 
  • Strooi het meel in een kom. 
  • Maak een diepe kuil in het midden. 
  • Strooi het zout over het meel. 
  • Giet de opgeloste gist in de kuil, samen met de rest van het water en de olijfolie. 
  • Meng deze ingrediënten vervolgens voorzichtig met een vork door het meel. Zodra de opgeloste gist met het meel vermengd is, kan het kneden beginnen. 
  • Kneed vervolgens het deeg met beide handen. Als het deeg niet meer kleeft en elastisch is, ben je klaar met kneden. Afhankelijk van de temperatuur van je handen kan het deeg te nat of te droog zijn.
  • Is het te droog? Voeg dan 1 eetlepel water toe, tot het deeg elastisch aanvoelt.
  • Is het te nat? Voeg dan 1 eetlepel bloem toe, tot het deeg niet meer kleeft.
  • Laat het deeg rijzen.
  • Leg de deegbal in een grote kom die je afdekt met een vochtige theedoek. 
  • Laat het pizzadeeg minstens 2 uur (maar liever een hele nacht) op kamertemperatuur rijzen.
     

Voor het bestrijken van bodem

  • 125 ml crème Fraiche 
  • Snufje 4-seizoenen peper
  • Snufje Keltisch zeezout gemalen uit de molen
  • Klop deze ingrediënten goed door elkaar
     

Voor het bestrijken van rand

  • Olijfolie extra vierge
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Snufje Keltisch zout
  • Snufje 4-seizoenen peper
  • Roer deze ingrediënten goed door elkaar

NB: tenminste 2 uur voor het beleggen van de pizza maken

 

Voor het beleggen van 2 pizza’s

  • 150 gram Roombrie
  • 150 gram Parmaham, vers van de slager
  • 1 Peer ongeschild, en in dunne plakjes gesneden
  • Handjevol pijnboompitten ongeroosterd Grade A, alleen verkrijgbaar bij een echte notenbar
     

De samenstelling van de pizza

  • Rol je deeg uit tot een ronde plak van max 3 mm
  • Bestrijk de bodem met het mengsel van crème fraiche
  • Beleg vervolgens de bodem eerst met de dunne plakjes peer, vervolgens met de heerlijke parmaham. Hier bovenop leg je naar smaak wat plakken brie. Maar leg de ham niet helemaal dicht, de ham moet lekker krokant worden; 
  • Strooi er wat pijnboompitten over en maal er nog wat 4-seizoenen peper over;
  • Bestrijk de rand met de heerlijke zelfgemaakte knoflookolie.
     

NB - Het aanmaken van de pizza-oven

Begin met het aansteken van de pizzahaard met gedroogd eikenhout. Begin klein en maak het vuur langzaam hoger. Een tijdrovend klusje aangezien je pizza graag in een oven terecht komt die 300 graden heet is. Begin hier dan ook minimaal 2 uur van te voren mee.

 

The finishing touch

Schuif de Pizza in de oven en haal hem na ongeveer 10 minuten uit de oven. Besprenkel meteen de honing erover zodat hij heerlijk over je pizza gaat lopen. Als laatste strooi je er wat rucola-salade over voor de extra nootachtige smaak. Drink er een lekkere Rosé met niet te veel tannine. Ga voor een fruitige wijn zoals een Cielo, Pinot Grigio Rose Blush.

 

Buon Appetito!

 

Offerte berekenen

Cookies

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

De noodzakelijke cookies en anonieme statistieken zijn altijd automatisch actief; als je op "accepteer alle cookies" klikt, accepteer je ook de optionele cookies. Wanneer je zelf wilt kiezen welke cookies je aanzet, klik je op “cookie instellingen”.

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Deze cookies verzamelen anoniem gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies verzamelen gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies maken het mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen. Ook kunnen deze cookies worden gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen en daarom kunnen deze cookies je surfgedrag op verschillende websites volgen.